Galerie Video Galerie Foto Carte de oaspeți naturism

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter și veți fi la curent cu ultimele informații.

ok

Contact

Valea Iadului

 

Valea Iadului este o superbă vale montană, care se găseşte poziţionată în estul judeţului Bihor, pe teritoriul comunelor Bulz, Budureasa, Curăţele şi Bratca. Iadul, aşa cum este denumit cursul de apă, îşi croieşte drumul printre versanţii Munţilor Pădurea Craiului şi cei ai Masivului Vlădeasa, avându-şi izvoarele pe versantul nordic al Munţilor Bihorului, sub vârful Poieni, la o altitudine de aproximativ 1350 m.

Unirea mai multor vâlcele şi pâraie de mici dimensiuni dau naştere cursului principal de apă care, după ce străbate bazinetul Stâna de Vale, unde este adăpostită frumoasa staţiune montană omonimă, taie munţii pe direcţie sud-nord. Constituind limita geografică dintre cele două unităţi montane pomenite mai sus, Valea Iadului prezintă un relief spectaculos, generat, în primul rând, de prezenţa rocilor carstificabile ale Munţilor Pădurea Craiului, dar şi de alternanţa de sectoare cu fizionomii diferite.

Astfel, rocile carstificabile dau naştere unui relief pitoresc, cu versanţi puternic înclinaţi, uneori chiar verticali, de o frumuseţe sălbatică. Culmile sunt separate de văi adânci, pantele sunt deosebit de accentuate, mai ales acolo unde munţii intră în contact direct cu zonele joase ce îi delimitează, ceea ce le conferă un aspect impozant.

Din versanţii, uneori lipsiţi complet de vegetaţie, datorită înclinării mari, se deschid gurile a numeroase goluri subterane, de tipul peşterilor, grotelor şi avenelor. În regiunea Văii Iadului, peşterile sunt prezente în număr foarte mare, mai mici sau mai mari, mai luminoase sau mai sumbre, toate însă caracterizate de frumuseţea conferită de mister. În bazinul mijlociu al Iadului, între confluenţele acestuia cu Valea Leşului şi Valea Bisericii, au fost cercetate şi cartate un număr de 101 goluri subterane, numărul lor fiind probabil mai mare. Cercetările şi explorările efectuate în bazinul mijlociu al Iadului, după 1990, au scos în evidenţă existenţa unor adevărate complexe carstice subterane, formate din mai multe peşteri şi avene, legate între ele, fie de galerii înguste, greu de trecut, fie de cursuri subterane permanente sau temporare.

Peşterile constituie resursa turistică de bază a reliefului Văii Iadului. Numărul lor este extrem de mare pentru o suprafaţă relativ restrânsă a carstului şi bogăţia în speleoteme le sporeşte potenţialul. Atractivitatea turistică a numeroaselor peşteri derivă din spectaculozitatea şi monumentalitatea peisajului din golurile subterane. Datorită potenţialului turistic deosebit şi a potenţialului de poziţie extrem de favorabil, pe Valea Iadului multe peşteri au fost introduse în circuitul turistic. Peştera cu Apă de la Bulz, Peştera din Lunca Pizlii, Peştera din Peretele Negrului, Peştera de la Faţa Apei, peşterile de pe Daica (afluent al Iadului), Peştera cu Apă din Valea Leşului sunt numai câteva dintre misterioasele goluri subterane care atrag anual un număr mare de turişti amatori de speologie.

Frumuseţea peisajului din cele două sectoare de chei, pe care Iadul le-a croit de-a lungul timpului geologic, îmbie la contemplare, relaxare şi odihnă. Primul sector de chei, situat amonte de Lacul Leşu, este unul spectaculos, cu râul adâncit puternic în rocă, cu numeroase praguri în albie, peste care apele trec învolburate. Aici se găseşte frumoasa cascada Iadolina, situată cu aproximativ 6 metri sub nivelul şoselei care însoţeşte valea, căderea de apă peste bolovanii prăbuşiţi în albie generând un spectacol impresionant al naturii. Peisajul celui de-al doilea sector de chei, situat în apropierea satului Remeţi, este de asemenea unul de excepţie. Aici Iadul s-a adâncit puternic în calcare dând naştere unui culoar îngust, cu un peisaj deosebit de pitoresc şi de sălbatic cu versanţi abrupţi, creste zimţate, turnuri, colţi masivi de stâncă, iar pe cei doi versanţi se deschid gurile a numeroase peşteri.


Atributelor de atractivitate turistică conferite de peisajul carstic li se adaugă şi alte resurse şi orbiective turitice aparţinând atât cadrului natural cât şi acelea generate de mintea şi mainile dibace ale omului. Rătăcind pe Valea Iadului turistul se poate bucura de frumuseţea şi linistea ochiurilor de apă ale celor două lacuri de acumulare, unde apele Iadului îşi potolesc scurgerea grabită, de originalitatea arhitecturii tradiţionale, de tradiţiile şi obiceiurile locului şi nu în ultimul rând de beneficiile climatului tonic stimulent, de munte. Aerul este curat şi pur, iar o caracteristică importantă este puternica lui ionizare, unică în România, recomandată în tratarea unor afecţiuni ale căilor respiratorii, în dereglări endocrine şi, mai ales, în perioadele cu suprasolicitari fizice şi intelectuale.

Valea Iadului poate fi vizitată tot timpul anului, accesul realizându-se din DN 1, la jumătatea distanţei dintre oraşele Oradea şi Cluj-Napoca, în dreptul localităţii Bucea. După un parcurs de aproximativ 3 km, se ajunge la gurile de vărsare ale Iadului în Crişul Repede, după care drumul urcă agale pe firul apei.

 

Pentru a vedea imagini click aici.

Înapoi